Ishrana i štitna žlezda: Namirnice koje pomažu u terapiji hipotireoze

ishrana i štitna žlezda

Ako ste dobili dijagnozu hašimoto tireoiditis i lekar vam je propisao odgovarajuću terapiju, vreme je da se upoznate i sa ishranom koja pogoduje uravnoteženom radu štitne žlezde.

Ova malena žlezda smeštena u donjem delu vrata i teška svega 20 grama, još kako ima uticaja na naše telo – počev od nervnog i reproduktivnog sistema, kože, uticaja na budnost i energiju, osećaja gladi i promenu telesne težine, pa do uticaja na psihičko zdravlje.


Važno je znati da je hašimoto autoimuno oboljenje usled koga ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitaste žlezde, kao i da bolest ne možemo da izlečimo, ali posledice možemo.

ishrana i štitna žlezda

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME

Stanje smanjene (hipotireoza) i stanje povećane funkcije štitne žlezde (hipertireoza) su dve moguće dijagnoze koje vam mogu biti dijagnostikovane kod njenog nepravilnog rada, ali je krajnji ishod najčešće trajna hipotireoza.

Simptomi hipotireoze su:

  • Umor, tromost i usporeno kretanje i govor
  • Depresivno raspoloženje
  • Zaboravnost i loša koncentracija
  • Gojenje i teško skidanje kilograma
  • Suva koža
  • Loš kvalitet i opadanje kose
  • Promuklost i poteškoće sa gutanjem
  • Usporen rad srca
  • Otečenost lica i kapaka
  • Loša cirkulacija

ISHRANA ZA HIPOTIREOZU

Cilj terapije jeste da se uspostavi normalan nivo hormona, kako bi se zdravstveno stanje popravilo, a simptomi eliminisali, tako da se što pre možete vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

U tom smislu je jako važno da se pridržavate i terapije koju vam odredi vaš endokrinolog, dok ishranu treba da propiše nutricionista-dijetetičar. Takva ishrana na prvom mestu uključuje jod koji ćete obezbediti unošenjem jodirane soli i namirnica bogatih ovim mineralom: morski plodovi i riba (bakalar je bogat jodom, kao i tuna), mleko, jogurt, švapski sir, suve šljive… Zatim morate obezbediti dovoljan unos selena, bilo kroz hranu ili suplemente. Selen je esencijalni mineral koji se u našem organizmu nalazi u tragovima i sam ga ne proizvodi, a uključen je u proizvodnju hormona štitne žlezde. Veoma mali broj namirnica ga sadrži u dovoljnoj količini, ali brazilski orah je u tom smislisu zaista dragocen izvor, jer na 100 g ploda sadrži čak 1917 mcg selena. To znači da će vam svega 6-8 komada nedeljno biti dovoljno, uz konzumiranje i drugih namirnica koje ga sadrže: tunjevina, jaja (posebno žumance), žitarice i crveno meso.

Brazilski orah – najbolji prirodni izvor selena

Važno je da ishranu obogatite voćem i povrćem koje je bogato antioksidansima i vitaminima koji utiču na rad štitne žlezde, a to su:  vitamini C, D, E, B2, B3 i B6. Od voća je posebno važno citrusno: mandarine, pomorandže i limun, ali isto tako i banane, jagode i šljive.

HRANA KOJU TREBA DA IZBEGAVATE

Kao što postoji hrana koja pogoduje normalnoj funkciji štitne žlezde, tako treba da znate i koja je to hrana koju treba da izbegavate ukoliko imate hipotireozu. To su one namirnice koje usporavaju resorpciju joda u organizmu i nazivamo ih strumogenim: kupus, brokoli, kelj, soja, senf, laneno seme… Pošto su neke od njih veoma zdrave i mogu da spreče nastanak raznih bolesti, nije neophodno da ih izbacujete u potpunosti iz ishrane, već da njihovu konzumaciju svedete na manju meru u odnosu na one namirnice koje će prijati vašoj štitnoj žlezdi.

Sve u svemu, za obolele od hipotireoze prognoze uopšte nisu loše i doživotna terapija i kontrole ne treba da vas obeshrabre, jer uz određene promene u načinu života (kao što je uvođenje svakodnevne fizičke aktivnosti) i načinu ishrane, možete voditi sasvim normalan život.

dijetoterapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *