PLAN ISHRANE

Iako je najčešći razlog za obraćanje nutricionisti višak kilograma i odluka da se smrša, postoje i brojne druge situacije kada je promena ishrane neophodna: planiranje trudnoće, trudnoća i period dojenja, anemija, povišen holesterol, policistični jajnici, insulinska rezistencija, dijabetes, poremećaj rada štitne žlezde (hipertireoza i hipotireoza), bolesti creva, karcinom itd. Profesionalno bavljenje sportom ili određeni cilj, kao što je povećanje mišićne mase, takođe zahtevaju individualni plan ishrane koji će biti usklađen sa trenažnim procesom i podređen postizanju boljih fizičkih performansi i ciljeva.

ŠTA JE POTREBNO ZA POČETAK?

Da bismo krenuli sa izradom plana ishrane neophodno je da imam uvid u vaše zdravstveno stanje. U tome mi pomaže analiza kompletne krvne slike, odnosno rezultati koji nisu stariji od šest meseci, a obuhvataju: lipidni status (ukupan holesterol, HDL, LDL i trigliceride), glukozu, enzime jetre (ALT i AST) i gvožđe.

Nakon što mi dostavite rezultate mogu vam precizno reći kolika bi bila cena pregleda i izrade jelovnika, a onda zakazujemo i termin pregleda. Jelovnik se izrađuje za period od nedelju dana i primenjuje se naredne četiri nedelje, nakon čega slede prva besplatna kontrola i merenje.

ŠTA OBUHVATA PREGLED?

  • Merenje telesne mase
  • Određivanje procenta masti, vode i mišićne mase
  • Merenje koštane mase
  • Klasifikaciju nivoa viceralne masti
  • Ocenu fizičke spremnosti
  • Izračunavanje bazalnog metabolizma
  • Procenu fizičke uhranjenosti
  • Razgovor o navikama u ishrani

REZULTATI

Već ste sa odlukom da menjate stari (nezdrav) način ishrane uradili mnogo za sebe, ali prirodno je da vas zanima i kada možete očekivati prve vidljive rezultate. Na početku sam rekla da mršavljenje nije uvek cilj – nekada je to određeni zdravstveni problem, nekad trudnoća, postizanje bolje fizičke kondicije, opšte zdravlje itd. Međutim, bez obzira na cilj, benefiti koji će biti vidljivi već na samom početku su zaista brojni: od boljeg psiho-fizičkog osećaja i lakše pokretljivosti, preko boljeg sna, jačeg imuniteta, pa do optimalne telesne težine i smanjenog rizika za veliki broj oboljenja.

Kada je u pitanju redukcija težine, tu je veoma važno da znate da su rezultati, tj. broj kilograma koje ćete izgubiti na nedeljnom ili mesečnom nivou, individualna stvar i razlikuju se od osobe do osobe. Mnogi tokom prvog meseca izgube značajan broj kilograma i to ih ponese, pa se razočaraju kada isti rezultat ne ponove i narednog. To prosto nije realno. Naš organizam nije unapred isprogramiran da bismo mogli da predvidimo broj kilograma koji ćemo svakog meseca izgubiti, ali to nije toliko ni važno kada znamo da radimo pravu stvar. Hranimo se uravnoteženo i zdravo, fizički smo aktivni, osećamo se dobro, a mršavljenje ide svojim procesom.

Govoreći uopšteno, zdravo mršavljenje se kreće u okvirima od 0,5 kg do 1,5 kg nedeljno za žene, pa do nekih 2 kg nedeljno kada je reč o muškarcima.

Ako imate još nekih pitanja vezanih za individualni plan ishrane, rado ću vam odgovoriti na njih.