Suhomesnati proizvodi: Zdravi ili ne?

suhomesnati proizvodi

Znam, znam, ovo je mnogima omiljena grupa namirnica, a zajednička karakteristika im je da su to uobličeni komadi mesa i slanine koji se posle soljenja ili salamurenja dime, a neki i dime i bare. Ukusni su, nema šta, ali koliko su (ne)zdravi, šta im se još dodaje i da li postoji bolji i lošiji izbor… Danas vam pišem o tome.

Kada je Svetska zdravstvena organizacija pre par godina objavila da je konzumiranje ove grupe namirnica povezano sa oboljevanjem od raka, nastala je opšta polemika: Da li je tako nešto moguće kada znamo da su generacije Srba odrasle “na slanini”? Prvo, kao što vas jedna jabuka u mesec dana ne može učiniti zdravim, tako vas ni povremeno konzumiranje ovih proizvoda u umerenoj količini ne može odvesti u bolest, a drugo, iako je reč o istim proizvodima, kvalitet namirnica, uslovljen drugačijim uzgojem životinja, kao i sam način proizvodnje su se drastično promenili.

suhomesnati proizvodi

Ako ste u prilici da kupite domaće proizvode, onda imate sreće jer se oni još uvek proizvode na tradicionalan način, ali savremena industrijska proizvodnja se ne može ni zamisliti bez aditiva, pa se tako u slanini nađu i konzervans (E-250), stabilizator (E-407) i još poneki aditiv, dok je u kobasicama, kulenu i drugim mesnim prerađevinama spisak aditiva još duži. I upravo su to okidači za teška oboljenja, na šta nas je SZO i upozorila.

Da li nešto od toga ipak može da prođe?

Osim domaće šunke, slanine, pršute i ostalih proizvoda kojima se ne dodaju aditivi, u prodavnici birajte svinjsku pečenicu, ćureća i pileća prsa i one proizvode na kojima možete pročitati sastav. Vodenаste i vlаžne suhomesnаte prerаđevine (nаročito šunke) izbegavajte, jer su pokazatelj prevelike količine ubrizgаne sаlаmure i nedovoljnog dimljenjа, dok su tamna, smeđa i zelenkasta boja mesa prouzrokovane prevelikom količinom nitrita u salamuri.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *